
Kolagen. Wpływa na elastyczność skóry. Zatrzymuje wodę w skórze, przez co ma działanie nawilżające. Wykorzystywany w kremach. Olej z ziarna bawełny. Posiada właściwości czyszczące. Wykorzystywany w kosmetykach do demakijażu, tonikach i mleczkach oczyszczających.
Cyklometikon. Lotny silikon. Ma właściwości wygładzające, dające uczucie jedwabiście gładkiej skóry. Wykorzystywany najczęściej w kremach do twarzy, ciała, rąk i stóp. Nie ma właściwości nawilżających, nie przenika do skóry, szybko wyparowuje. Diethanolamine. Wykorzystywany w kosmetykach jako stabilizator. Dihydroxyacetone. Substancja z wyciągu z trzciny cukrowej. Ma właściwości oksydacyjne, powoduje lekkie brązowienie skóry. Stosowana w produktach brązujących. Składnik bezpieczny dla skóry. Środek naturalny, uzyskiwany również syntetycznie. Bardzo popularny konserwant w kosmetykach. Skutecznie przeciwdziała namnażaniu się bakterii w produkcie w trakcie jego użytkowania. Środek bezpieczny dla skóry. Substancja pochodzenia organicznego. Stosowana jako filtr w kosmetykach z protektorem słonecznym. Środek bezpieczny dla skóry. Pozyskiwany z krzemionek. Absorbuje wodę. Ma właściwości nabłyszczające, doskonale wchłania się w skórę dając efekt gładkości. Często stosowany w kremach do rąk i stóp. Stabilizator zapobiegający zmianie zapachu, konsystencji i wyglądu produktu. Skrzyp polny. W kosmetyce wykorzystywany w kremach jako środek ściągający, napinający i wzmacniający.